14/4-07
Jag skulle ha kört till Gävle idag, men utskrivningen ringde och frågade om jag kunde tänka mig att ta ett annat jobb. Det behövdes en förare till en filminspelning. Jaaaaaaaa!!!!! Jag vill vara med på film!!!! Vad skulle jag göra då? Jag skulle köra en X2:a till Flemingsberg där filmteamet väntade med statister och skådespelare. Jaha, var det inte mig de skulle filma? Nehe, snopet. Njaaaaaaaa, då tyckte jag det nog verkade roligare och köra till Gävle och få tid att gå i affärer och ta en promenad istället för att sitta och häcka en hel dag i Flempan. Jag skulle få fundera en timme, för jag kunde inte bestämma mig. Tillslut tog jag Flempan i alla fall, för jag skulle vara hemma så mycket tidigare på dagen.
Jag kommer till Hagalund 4.30 på morgonen och under klargöringen av tåget märker jag att det inte är städat. Ska de bli filminspelning i den här röran? Jag kollar med driftstöd i Hagalund. Det är ingen städning beställd till tåget. Men utvändig tvätt hade beställts och det var tvättat t.o.m. två gånger. Det finns heller inga andra lediga tågsätt. Jag tar beslutet att ringa ansvarig på SJ och fråga om jag ska åka ändå. Klockan är nu 5.15 och jag hoppas hon inte sover för hårt. Hon svarar och säger att vi har inget annat val än att städa själva. Hon ska ta med sopsäckar och trasor.
Jag kommer till Norra Bantorget där restaurangvagnen skall fyllas på. Vis av min erfarenhet så kollar jag direkt med fourneringen om det är beställt till tåg 33321. Ingen beställning finns. Jag ringer deras arbetsledare och får det bekräftat. Jag undrar om det går att göra en beställning nu. Jo, en del skulle han kunna plocka ihop. Jag ringer ansvarig på SJ ännu en gång med den nya informationen. Hon ringer och beställer. Jag får helt enkelt stå kvar och invänta på varorna. Att jag blir sen är uppenbart. Under tiden jag väntar så plockstädar jag restaurangvagnen, sopar golv och torkar rent bänkarna. Hinner plockstäda första klass också. Andra klass gör jag inte. Det finns tre vagnar och jag vet inte vilken de kommer att använda. Har ingen lust att städa i onödan, för det är verkligen för skitigt. Papper på golvet, utvälta drickor, matrester, fulla soppåsar, ja usch!
Filmteamet ringer och frågar om bistrons fönster är på rätt sida. Hur ska jag veta det? De ska filma på spår fem. Jag ringer fjärren och frågar mer exakt vart jag kommer att stå. Jo, fönstrena är på rätt sida. På väg till Flempan ringer de igen och vill att jag ska stanna ganska tidigt på perrongen. Det är två helt olika världar som möts i detta samtal. De har ju redan riggat upp sitt arbetsmaterial, men jag måste ju köra så att jag står innanför signalen!!!!
När jag rullar in i Flempan står en man och viftar stopp enligt våra föreskrifter. Men jag tänker att det kan ju inte han veta, han ville bara att jag skulle uppmärksamma honom. Efter många olika varianter av viftningar och tecken så stannar jag när jag tror de menar stopp. Det blev rätt! Jag får en egen liten radio så att de ska kunna tala med mig.
De första de ber om är att jag ska släcka ner klockan. Har ingen aning om hur man gör. Försöker i hytten, men där finns inget. Jag får ringa driftstöd och fråga. Jodå, det sitter en dvärgbrytare i skåp K80 i varje vagn. Går till bistron och hittar rätt. Sen får jag stänga av brandlarmet i alla vagnar för de ska använda rökdetektor.
Det är jätteintressant att gå runt och titta. Där står en man och viftar in rök i bistron. Ventilationen gör att röken går sin egen väg så jag får stänga av den också. De ska ha röken för att ge filmen lite mjukt skimmer. De finns de som jobbar med make-up, de som jobbar med kläderna, de som jobbar med ljuset, det finns även ett foto-team med, det finns ett gäng statister, utanför tåget på perrongen finns två bord uppställda enkom med förtäring. Något av själva filminspelningen ser jag inte, men jag sitter en stund i en av vagnarna där jag lyssnar på radion hur de startar och avbryter filmningen och en statist framför mig reser sig om och om igen för övning och nya tagningar.
Runt klockan 11 löser Conny av mig. Det är samtidigt lunch för filmteamet och vi blir inbjudna. Vi hittar en plats att njuta den goda maten och jag bubblar av mig dagens händelser.
Jag är jätteglad att jag valde Flempan, Gävle står ju kvar till en annan gång!